X

Teknologi: Det er derfor, din dirtbike har et svinghjul

Uden en svinghjulsvægt ville du ikke kunne køre på din motorcykel. Det ville have et kort powerband, producere ingen trækkraft og omdrejningstal meget. Før motorcykelproducenter vælger den rigtige svinghjulsvægt til din motorcykel, bør de overveje følgende faktorer.

Elektricitet: Størrelsen af ​​svinghjulet skal være stor nok til at rumme de magneter, der bruges til at producere tændrørsgnisten, men lille nok til at give plads til statorviklingerne.

En vægt at placere på et svinghjul.

Motoracceleration: En motor opbygger fart hurtigere med et let svinghjul og langsommere med et tungt svinghjul.

Træghed: Et tungere svinghjul understøtter fart, men er også sværere at bremse end et let svinghjul.

Svinghjulseffekt: Hver roterende del i motoren og chassiset skaber sin egen roterende kraft (koblingskurv, tandhjul, kæde, hjul, krumtapaksel, knastaksel og stempel). Producenten bør vælge en svinghjulsvægt, der bedst imødekommer alle de uafhængige gyroskopiske kræfter i motorcyklen.

Indtil turen: Det virker svært at tro, men for meget svinghjulsvægt gør det sværere at tage en tur.

Beoogd brug: Kraftegenskaberne og kørestilene for en 65, 85, 125, 250 eller 300 totakts og dem for en 250, 350 eller 450 firetakts kræver alle en anden svinghjulsmasse. Bare fordi en ingeniør har valgt en bestemt vægt, betyder det ikke, at du ikke selv kan ændre en vægt, så den passer til dine behov. Tidligere brugte de fleste fabriksryttere vægte på deres totakter.

Vægtens placering: Ikke hver svinghjulsvægt på for eksempel 250 gram har samme effekt på en motor. Hvor effektivt en svinghjulsvægt virker afhænger ikke kun af svinghjulets vægt, men også af hvor vægten er placeret på svinghjulet. Et 250 grams svinghjul med en diameter på 7,5 cm vil ikke have så meget inertimoment som et svinghjul med en diameter på 10 cm af samme vægt.

Kraftslag: En totakter bruger et lettere svinghjul end en firetakts, fordi den tænder ved hvert slag, mens en firetakts tænder hvert andet slag. To-takts behøver ikke at opretholde momentum, mens du venter på den næste eksplosion, så to-takts leverer hurtigere, mere brat kraft. Effekten af ​​en totakter er ofte for aggressiv for ryttere, der er vokset op på moderne firetaktere. Det er her svinghjulets vægt kommer ind i billedet. Det kan gøre en totakt hurtigere og få powerbandet til at føles bredere.

Bremser: Den ekstra inerti af et tungere svinghjul forhindrer ikke kun acceleration, men også deceleration. Det tungere svinghjul hjælper med opbremsning og sving. Når man lukker gashåndtaget med det tungere svinghjul, falder hastigheden ikke så pludseligt. Dette sikrer en mere jævn overgang fra fuld hastighed til fuldstændig stilstand.

Hestekræfter: Du kan være tilbøjelig til at tro, at et tungere svinghjul vil koste din motor hestekræfter, men det er ikke tilfældet. Det sikrer bare, at hvert gear trækker længere, stærkere og længere. Det er muligt, at tilføjelse af svinghjulsvægt kan øge effekten en smule.