X

Harry Everts fejrer sin 70 års fødselsdag

I dag fyldte den firedobbelte verdensmester 70 år. Fra redaktionen ønsker vi ham et stort tillykke med fødselsdagen. Vi bruger denne mulighed til at sætte hans karriere i søgelyset. Harry Everts skrev et stort stykke motocrosshistorie og er grundlaget for tre generationer af motocross i sin egen familie.

Harry blev født i Neeroeteren den 18. februar 1952 som det ældste medlem af en stor familie. Desværre var rigdommen til at købe en snavscykel ikke der. I løbet af sine skoleår uddannede Harry sig til svejser på erhvervsskolen.

Fra BMB til VBM

Harry var fætter til motocross-legenden og den legendariske sandkanin Jef Teeuwissen. Som 15-årig nåede han at registrere sig i BMB, men måtte hurtigt rykke tilbage til VBM'ens rækker på grund af en aldersgrænse.

Han blev mester i 1967cc-klassen der allerede i 500. Et år senere var han endelig i stand til at skifte til BMB og vandt prompte seks konkurrencer. Herefter gik det hurtigt for de talentfulde Everts. Allerede i 1970 gav Joël Robert ham muligheden for at konkurrere i 250cc verdensmesterskabet med en Puch. Han formåede at score sine første point under det polske GP. Til sidst endte han som nummer 28ste i sit første år på højeste niveau.

Stefan Everts

Den 25. november 1972 fødte Harry og hans daværende kone Stefan. Det kunne have været en fodnote i historien, men det var ikke fordi Stefan havde meget at byde på. Han voksede op omkring jordcykler og blev under sin far Harrys hårde hånd den mest succesrige motocrosskører nogensinde. Stefan Everts er nu en levende legende, der nu guider sin søn Liam i hans første skridt i MX2 World Championship.

Harry lærte hurtigt og vandt sine første praktiserende læger i 1974. Det år vandt sovjetiske Gennady Moiseev verdensmesterskabet efter et tvivlsomt indgreb fra FIM-juryen til skade for Jaroslav Falta. Den plet på FIM's eksistens er endnu ikke blevet slettet.

Et år senere var belgieren herre og mester i 250cc-klassen og vandt sin første verdenstitel. Det var også første gang for den østrigske producent Puch at stå på den højeste scene. Desværre ville Puch aldrig være i stand til at gentage dette igen. I 1976 havde Everts meget uheld og måtte med sorg se, da finnen Heikki Mikkola tog titlen. Et lyspunkt var sejren det år som medlem af Team Belgium i både Motocross og Trophy of Nations. I lavsæsonen blev Puch skubbet til side for et tilbud fra den spanske producent Bultaco.

Fra Bultaco til Suzuki

Fra Bultaco gik den til et fabrikssæde hos den japanske producent Suzuki i 1979. Skridtet til den gule maskine var et godt træk, fordi han vandt verdensmesterskabet i 125cc-klassen. Han var suveræn og formåede at holde sin brandkammerat Akira Watanabe væk. Rahier strandede derefter på tredjepladsen. For at sætte Everts præstationer i sammenhæng: Han vandt ni af de tolv GP'er og atten af ​​de fireogtyve serier, der skal rides! Som prikken over i'et vandt han senere samme år også Motocross of Nations med Team Belgium i Tikkurila Vantaa, Finland.

Han vandt også en ny verdenstitel i 1980, selvom han nu stod over for hård konkurrence fra den italienske tandem Michele Rinaldi/TGM. Han vandt sin tredje verdenstitel med fem point. Han vandt også en verdenstitel i 1981, da han måtte afholde en hurtigt voksende Eric Geboers. I 1982 sluttede han på fjerdepladsen i 125cc verdensmesterskabet og tilkendegav, at han ønskede at skifte til 250cc. Dette blev dog ikke mødt med fest i Japan.

Fordi han ønskede at blive den første motocrosskører nogensinde til at blive verdensmester i tre klasser, deltog han i 1983cc verdensmesterskabet med Suzuki i 500. De første praktiserende læger i halvliteren gik ikke glat. Tidevandet vendte dog i Stenungsund i Sverige. Han blev nummer to efter hjemmerytteren Hakan Carlqvist. For eksempel sluttede han på fjerdepladsen i slutstillingen i sit første år i 500cc.

I slutningen af ​​1983 trak Suzuki stikket ud af sine grand prix-aktiviteter, hvilket tvang Everts til at se andre steder hen. Han underskrev en aftale med Husqvarna. I 1985 konkurrerede han i 250cc verdensmesterskabet med KTM, men det var ikke en ubetinget succes. En masse uheld kom hans vej, hvilket fik ham til at afslutte denne kampagne med kun tre point. I tusmørket af sin karriere foretog han adskillige ture til andre mærker såsom Honda.

Dakar Rally så. Han brækkede en ankel, og hans karriere som aktiv topatlet fik sin ende. Siden da har Harry fokuseret på at vejlede sin søn Stefan. Dette har ført til en hidtil uset række af GP-sejre og verdenstitler.

Harry Everts udmærkede sig også som supervisor for unge piloter og organiserede som sådan træningslejre i Spanien. Hans seneste bedrift er vejledningen af ​​danskeren Thomas Kjer Olsen. Harry indikerede i et tidligere interview, at han ikke længere vil mentor unge mennesker efter TKO.

Oldtimercross og Liams karriere

Harry Everts har jævnligt optrådt under træning og konkurrencer for veteranmaskiner gennem de sidste ti år. Selv red han af og til og viste, hvorfor han vandt fire verdenstitler og 23 GP'er. Motocrosskøreren født med polio aftvang respekt fra sine motocrosskørere. Misdannelsen gjorde, at det ene ben var kortere end det andet. Everts måtte derfor forudse motoren hele sit liv for at minimere begrænsningen bedst muligt. En velkendt udtalelse fra Joël Robert talte meget: "den handicappede kommer til at give os et godt tæsk en dag".

Vi kender Harry som en ærlig og karakterfuld person. Han har altid tid til sine fans og udstråler positivitet. Vi håber at se ham meget mere under konkurrencer og ønsker ham held og lykke med hans barnebarn Liam, som skal køre sin første hele kampagne i MX2-klassen i år. Hvis Liam nogensinde vinder en verdenstitel, vil dette være endnu en milepæl i Everts-dynastiet og vil under alle omstændigheder delvist skyldes bedstefar Harry.

Tekst: Danny Hermans
Kilde: Adel i sadlen
fotos: arkiv MXVintage