X

Skal 250cc totakter tillades i MX2?

Du kan ikke undgå det. I MXGP, AMA Supercross og AMA Nationals er det firetakterne, der bestemmer. Men der er opstået en verdensomspændende debat om, hvorvidt 250cc-totaktere skal tillades i en klasse med 250F-motorer.

Udtalelsen har tilhængere og modstandere. I EM EMX250 kører den italienske Fantics alle sammen, og det giver sure reaktioner blandt konkurrenterne. En 250cc totakter ville være uretfærdig, fordi de afgiver mere kraft end en firetakts. Den udtalelse er dog noget overfladisk og fortjener en forklaring.

Har en 250cc totakts mere kraft end en firetakts?

Rent teoretisk? Helt bestemt. En totaktsmotor producerer arbejde med hver nedadgående bevægelse af stemplet. Dette i modsætning til en firetaktsmotor, hvor stemplet giver arbejde med hver anden nedadgående bevægelse. Flere lag af arbejde betyder mere kraft. Basta! Der er dog et par vigtige nuancer at lave. Kraftbåndet for en totakts er meget mindre bredt end for en firetakts. Et bredere powerband har mange fordele, når man for eksempel accelererer ud af et sving.

Firetaktsmaskinerne ser også ud til at være væsentligt udviklede, så den lavere effekt er ubetydelig, især med fabrikscyklerne. Teknologien med elektronisk indsprøjtning er også en stor fordel for en firetakts. I motocross vil vi ikke se indsprøjtning på en totakt foreløbig, selvom den er tilgængelig.

En anden nuance, vi skal lave, er Nicholas Lapuccis alder. Med sine 250 år er han omtrent den ældste deltager i EMX22, mens de fleste af hans konkurrenter er 4 til 5 år yngre. Det giver et forvrænget billede. Lapucci kan lige så godt være forrest i dette mesterskab om bord på en 250F.

 

250cc er 250cc!

Så er der FIM-reglerne. I EMX250 får 250cc totakter lov til at køre mod 250cc firetaktere. I MX2-klassen gælder denne regel dog ikke. To-takts er tilladt der, men de må kun have en maksimal cylinderkapacitet på 125cc. Antag, at Lapucci skulle skifte til MX2 næste år, ville han skulle skifte til en 250F, hvis han ville have resultater.

I Canada og Australien er reglerne nu ændret på den måde, at 250cc totakter er tilladt i serien med 250cc firetaktere. 250cc er 250cc uanset den anvendte teknologi. Diskussioner om en mulig ændring af reglerne er i gang i USA, men resultatet er usikkert.

 

I en nylig video giver David Pingree sin mening om dette emne. Han mener, at totakterne fortjener deres plads i samme klasse, fordi de er så meget billigere at anskaffe og vedligeholde. Og det er bestemt et løft for en sport, der er under pres verden over. At Honda, Kawasaki og Suzuki ikke producerer totakter er ingen hindring, de vil fortsætte med at køre med firetaktsteknologi. Har du din egen mening om dette emne? Efterlad en kommentar under dette opslag.

fotos: KTM, GasGas hos Fantic
Tekst: Danny Hermans