X

Er en motocross fra juli realistisk?

Sidste uges samrådsudvalg udgav en slags trin-for-trin-plan på betingelser for de kommende måneder. Vi studerede graferne for Covid-vaccinationerne og brugte en lommeregner til at se, om dette er et realistisk billede.

Giver den flamske regering falsk håb, eller er trin-for-trin-planen baseret på grundigt beregnede data? Vi kunne ikke lade være med at lave regnestykket selv for at teste gennemførligheden. Fordi kun 200 personer må samles udenfor ved et arrangement i juni, sætter vi straks fokus på juli 2021. Den flamske regering arbejder med såkaldte tærskler, der skaber forventninger for hver kommende måned om tilladte eller uautoriserede lempelser af Covid-reglerne.

I juli får 5000 mennesker lov til at samles til et udendørsarrangement, som ville gøre det muligt at afvikle motocross-konkurrencer igen. Der er dog en væsentlig betingelse knyttet til dette, og det er, at 1 % af befolkningen har fået et første skud inden 2021. juli 70. Før alle begynder at drømme højt, er vi nødt til at knuse tallene. På tidspunktet for trykningen havde 31 % af befolkningen fået en første indsprøjtning. Det betyder, at yderligere 1 % af befolkningen skulle have modtaget deres første vaccine inden 39. juli. Det er lidt over 4.000.000 mennesker eller et gennemsnit på 77.000 injektioner om dagen.

Hvis vi ser på løfterne fra vaccineleverandørerne, vil disse skud faktisk blive leveret. Men i de seneste måneder har det vist sig, at nogle producenter ikke har været i stand til at komme tæt på deres lovede tal. På den anden side har Pfizer skabt en masse selvtillid med deres leveringer til tiden og løftet om at øge deres spil i de kommende uger. For at give en idé om de seneste dages vaccination: den 7. maj blev 84.579 belgiere vaccineret, en dag senere var dette tal 61.946. Det indikerer, at antallet af daglige vaccinationer ikke bør have et eneste svagt øjeblik før 1. juli. Ved også, at meget mindre vaccination finder sted i weekenden, og det vil drastisk reducere gennemsnitstallene.

Konklusionen er, at den daglige vaccinationsrate stadig skal stige betydeligt for at omsætte forventningerne til juli måned til virkelighed. Vi ønsker på ingen måde at tegne et negativt billede af den flamske regerings påstande, tværtimod ser vi på fremtiden med et positivt og realistisk blik. Denne corona-krise vil helt sikkert slå godt ud, men vaccineproducenterne, den flamske regering og vaccinationscentrene skal opnå en hel række frontstarter og seriesejre frem til 1. juli for at realisere sidste uges trin-for-trin-plan.

Tekst: Danny Hermans

fotos: Paul Weyten og arkiv