X

Teknik: hvad er squishen, og hvordan måler du den?

De fleste motocross-kørere støder sjældent eller nogensinde på ordet "squish", det er næsten udelukkende i motorcykeltunernes ordforråd. Du kommer aldrig i kontakt med den, hvis du kører en standard motorcykel og ikke laver større justeringer på motorblokken.

Hvad er Squish?

Den berømte squish er afstanden målt mellem toppen af ​​stemplet, når det er på sit højeste punkt (TDC) og bunden af ​​topstykket målt ved kanten af ​​cylinderen. I totaktsmotorer er squish meget vigtigt, fordi det snævre mellemrum mellem stemplet og topstykket skal sikre en hvirvel af gasser og fjernelse af varme på grund af forbrændingen af ​​disse gasser. Hvis squishen er for stram, vil forbrændingstemperaturen stige højt, med alle dets konsekvenser, såsom et anfald.

Igen, du behøver ikke at ændre din motors squish, hvis den forbliver på lager. Det er en grundlæggende indstilling, som er kendt af producenten af ​​din motor, og som sjældent kommunikeres i en teknisk manual. Hvis du eksperimenterer med dette faktum, vil du fifle med mange andre (faste) værdier som f.eks. tændrørets temperatur. Ændring af squishen til dens enkleste form sker ved at ændre tykkelsen på basispakningen. En direkte konsekvens er en ændret placering af skylleportene i forhold til stemplet og har derfor en (negativ) indflydelse på ydeevnen. Avancerede brugere ændrer squishen ved at ændre cylinderens dimensioner.

Sådan måler du squishen.

Motorcykel- og knallertfora skrev halve bibler om dette faktum, men den ene er mere forkert end den anden. Vi bad det hollandske firma VHM om en korrekt måling af squishen. Hvad har du brug for? En loddetråd og et digitalt glidende kompas. Bliktråden er en del tykkere end forventet mål. Hvis du forventer at måle en squish på 0,80 mm, er det bedst at bruge en bliktråd på 0,9 til 1,0 mm. Nedenfor kan du se målingen forklaret trin for trin.

  1. Skær fire stykker tin fra rullen lodde. Et eller to stykker er ikke nok, for ellers kan du tage en måling med et vippet stempel og derfor få en forkert måling.
  2. Skil cylinderhovedet ad og placer de fire stykker blik i en vinkel på 90° fra hinanden. For at forhindre, at dåsen forskyder sig under målingen, kan du smøre en slikk fedt på dåsen. 
  3. Geninstaller topstykket på cylinderen, og spænd monteringsskruerne til det korrekte moment (se din tekniske manual).
  4. Drej krumtapakslen, indtil stemplet når sit TDC (øverste dødpunkt).
  5. Fjern cylinderhovedet igen.
  6. Mål nu de flade områder af de fire tintråde med en digital glidemåler eller et mikrometer. De fire mål skal være nogenlunde ens. Dette er din squish-størrelse!

Foto: VHM