X

BRC Conversion Kit: Gør din KTM til en cool 500cc totakts!

I denne moderne verden, hvor miljøguruer hersker, foretager motorcykelmarkedet mærkelige træk. Vi burde alle køre elektrisk og en rygeudstødning er derfor udelukket. Faktum er dog, at nogle "usmagelige" motorer fra en ikke så fjern fortid er ved at blive meget populære. For eksempel har Honda CR500 og Kawasaki KX500 opnået kultstatus på kort tid. Har du en i din garage? Værn om sagen, få den bevogtet af to ivrige skovlere, afvis alle bud og køb alle de NOS-dele du kan finde, for i dag vil alle have den mægtige totakter i deres samling.

På trods af at de store 500cc totakter er gadgets, er der også en række ulemper. Motorerne vil brække dit højre ben uden at blinke, hvis du ikke bruger den korrekte pedalteknik, og karakteren af ​​big-bore-motoren er udelukkende for kraftige motocross-kørere med et stort sæt bolde foran. 500cc totaktsmotoren døde en stille død i 2000, da den sidste Honda CR500 kom ud af produktionslinjen i Japan. Kawasaki indstillede sin KX500 i 2004. Den sidste Yamaha WR500 blev produceret i 1993. Og Suzuki havde et kortvarigt RM500-projekt, der sluttede i midten af ​​80'erne. Og KTM afsluttede også sit 500cc-program i 1993 og gik derefter endnu større til en 550cc sidevognscykel, der kun blev bygget indtil 1995.

Disse "krigsheste" blev glemt med tiden. Nu, i en verden af ​​komplekse 450cc firetaktsmotorer, der huser 60 eller flere heste, virker 500cc totaktsmotoren ikke så skræmmende som den plejede. I de senere år er totaktsmarkedet for 500cc-motorer vokset, og det skyldes næsten udelukkende genbrug af ældre maskiner og svære at finde dele. Derfor gik BRC Engineering-teamet sammen for at finde en løsning på problemet.

Ken de Dyckers CR500 på Farleigh Castle.

Det Alberta-baserede firma er bedst kendt for sine succesrige Super-Kart 250cc GP-motorer. Riley og Carter er ejere af BRC Engineering, som blev grundlagt af deres far. For et årti siden bemærkede Riley motocross-trenden med at genopbygge gamle Honda CR500 totaktsmotorer og montere dem i moderne aluminiumsrammer. Riley var så forelsket i ideen, at han byggede sig selv en CR500AF. Men han kunne ikke lide den pludselige kraft fra CR500-motoren og besluttede at producere sin egen 500cc totakts encylindret motor og designe den til at være et drop-in-projekt for et KTM-chassis.

Tænk ikke på BRC som en lille virksomhed. BRC Engineering er en virksomhed inden for præcisionsfremstilling og mekanisk design baseret i Calgary. Personalet består af ingeniører og designere, der er forpligtet til at levere løsninger til en række forskellige brancher. Hovedmarkederne er olie/gasudvinding, medicinsk udstyr, mikrobølgekomponenter, bildele og højtryks-flowregulatorer.

Ved hjælp af laserscanning og 3D-printere byggede Riley en "mock-up-motor" for at afgøre, om den ville passe ind i en KTM-ramme. Den 3D-støbte plastikmotor passer perfekt. Det var alt, Riley havde brug for at vide, og BRC begyndte straks at søge partnere til at støbe krumtaphuse, cylinder og hoved til sin nye BRC-motor. Nogle komponenter, såsom koblingsdæksler og kickstarthåndtag, var let tilgængelige fra KTM-forhandlere, så BRC fokuserede på de svære at finde ting. BRC havde en personlig interesse i motorer i åben klasse og midlerne til at skabe en komplet motor, så BRC begyndte at udvikle en 2016cc totaktsmotor i 500.

Bare fordi det er en kitcykel, skal du starte med et rullende chassis fra en KTM 250SX eller 250/300XC/XC-W eller ECX totaktsmotor, så BRC-sættet passer ind i stellet. KTM'erne skal komme fra byggeårene 2011 til 2016. Det er muligt at bruge et chassis fra 2006 til 2010, men så skal topstykkets og udstødningens monteringspunkter ændres. BRC er også i gang med at designe en motor til 2017 til 2020 KTM'erne, men disse er ikke klar endnu.

Virksomheden tog et smart skridt med denne beslutning. KTM producerede omkring 500.000 brugbare cykler mellem 2007 og 2016, hvilket kunne gøre dette til et stort marked. Desuden er disse østrigere meget eftertragtede for deres køreegenskaber.

Sættet har en værdi af 7.500 canadiske dollars, hvilket svarer til 5.128 euro. Sættet indeholder alt hvad du behøver for at bygge motoren, inklusive lejer, tætninger, pakninger, fittings, fastgørelseselementer og endda en FMF-udstødning og lyddæmper. Mange af delene er lavet af eftermarkedsfirmaer, såsom Cometic, ProX, Vertex og Hot Rods, så der er ingen problemer med at udskifte dele, når det er nødvendigt. Bemærk venligst at prisen på sættet ikke inkluderer montering. Men enhver erfaren mekaniker eller KTM-butik kan nemt installere BRC-kitmotoren.

For at hjælpe med at starte 500cc-motoren har BRC installeret en dekompressionsventil i topstykket for at reducere kompressionen ved start af motoren. Det virker ved at trykke på ventilen, og det frigiver sig selv, når motoren starter. Dette gør det nemmere at starte motoren. At starte en 500cc 2-takts er dog stadig en kunstform. Sørg for at stemplet er øverst i midten, giv sparket et godt spark og find den rigtige gashåndtagsposition. Er det ikke noget for dig? BRC kan også levere en elektrisk starter til denne motor. Øv!

På det tidspunkt var CR500- og KX500-ejere utilfredse med powerbandet. Dette er straks løst med dette BRC kit. Powerbåndet er ekstremt bredt og derfor meget mere tilgængeligt for begyndere og mere erfarne amatører. Hvis du vil tage det med til de praktiserende læger, skal der arbejdes med skylleportene og kompressionen.

Hvem passer dette BRC kit til? Bestemt ikke for køberen, der kommer hjem med en 2020 KTM eller Husky. Du skulle så betale i alt omkring 13000 euro for at få sættet. Det største marked for BRC 500 motorsæt er blandt ejerne af en velbrugt, ældre KTM 250SX med behov for en restaurering. Sættet giver KTM et nyt kraftværk, og du har straks noget unikt i dit skur. På trods af deres nuværende status kørte datidens KX og CR ikke perfekt. Rammen på Kawi var ikke fantastisk, og motoren i CR havde ikke karakter af KX. Med BRC-sættet i en moderne KTM har du det bedste fra begge verdener. Desuden kan en total restaurering af begge japanske biler koste lige så meget som en færdig ombygning til et BRC500-sæt i din KTM.

Der er i øjeblikket ingen forhandlere her, men vi har kontaktet BRC, og det burde ikke være noget problem overhovedet at sende sættene til de fleste europæiske lande.

Du kan finde al information på www.brcracing.ca

Foto: BRC Racing og Adam Duckworth
Tekst: Danny Hermans