X

Anmeld Liam Everts: "Dette er kun begyndelsen!"

Han er 14 år ung og har mere end 40.000 følgere på sin Instagram-side. Alligevel satser vi på, at motocross-køreren Liam Everts med glæde ville bytte sit 'hele entourage' for at genspille det afgørende andet løb i det sidste junior-VM. Uden mekanisk fejl denne gang. For i første runde havde den lille limburger gjort et stort indtryk i Australien...

Liam Everts var knap to år gammel, da han sad på far Stefans arm og kiggede ud på mængden af ​​mennesker, der var samlet ved Citadellet i Namur. Stefan Everts fejrede sin 99. GP-sejr den dag. Tilføj bedstefar Harrys kvartet til far Stefans 10 verdenstitler, og du forstår, hvor langt skyggen af ​​Liams forgængere rækker. Ikke desto mindre går "Liamski" bestemt sin egen vej.

Suveræn koncentration under junior-VM sidste weekend.

Verdenstitel inden for rækkevidde

Han præsterede næsten en stor bedrift sidste weekend i Horsham, omkring 300 kilometer fra Melbourne. Det gik trods alt godt i hans anden deltagelse i 85cc Youth World Championship i Horsham, Australien. I 2017 måtte Everts stadig nøjes med en statistrolle ved junior-VM, forskellen med 2018 kunne næsten ikke være større. Liam Everts: “Det første heat gik rigtig godt! Selvom jeg ikke havde det godt under kvalifikationssessionerne, så gik det hele søndag eftermiddag. Faktisk var jeg lidt chokeret over, hvor nemt det var.” Fra start til slut kørte Everts i spidsen i en flydende, kontrolleret stil. Med mere end 14 sekunder foran hollænderen Kay De Wolf Liam krydsede endelig målstregen.

Både Stefan Everts, mekaniker Marc Verpaelen til mentorerne Ben Townley var glade for deres elev. Efter en bronzemedalje i finalen i 85cc EM i sidste måned, så den unge KTM-rytter ud til at overgå sig selv 'down-under'. På grund af et uforklarligt teknisk problem med den lokalt lånte motor var Everts til fods efter blot et par sving i andet løb. Den uundgåelige skæbne for enhver motorsportsatlet. "Du ved måske, at jeg havde et tilbageblik på mit tab af verdenstitel mod Sebastien Tortelli i 1998," sukker Stefan Everts. “Teknik, der nogle gange svigter dig, er desværre en del af vores sport, men det, Liam viste i Australien, var imponerende. I den første serie var han langt den stærkeste.”

Stefan Everts (tv), mekaniker Marc Verpaelen (th) og Liam, lige før start.

Fejlfri køreteknik

Den voksende legion af tilhængere af "Liamski" og hans ledsagere modtog også den hjerteskærende nyhed i Flandern. Også træner Pierre Schroyen fra Motorsport Future, normalt rolig, sympatiserede intenst. ”Hvis man er så tæt på det, hvis man føler, at der er mere i det, så er sådan et tilbageslag selvfølgelig endnu sværere. På den anden side er dette en bekræftelse på globalt plan af, at Liam klarer sig godt. Faktisk tror jeg, at den positive udvikling allerede startede sidste sommer. Rent teknisk er Everts bestemt blandt de bedste i 85cc-klassen. Andre ryttere er lidt større og stærkere. Fordi Liam er noget fysisk dårligt stillet med sin lille statur, er han nødt til at kompensere for det på cyklen, men han gør et fremragende stykke arbejde."

Siden 2016 har Liam været delvist indlagt Motorsport Fremtid (MSF), organisationen, der med støtte fra Sport Vlaanderen guider unge flamske motocrosskørere på vej til toppen. Sidste år var hans første hele år i MSF-programmet. Ud over den fysiske vejledning med trænere Pierre og Inge Van Raemdonck Everts sportslige træning lægger naturligvis stor vægt på køreteknik og sportsspecifik coaching. Det siger sig selv, at Stefan Everts går forrest i dette. Men allerede inden Liam begyndte at konkurrere, lagde bedstefar Harry også et fremragende fundament. Den karakterfulde mand fra Neeroeteren, med tilnavnet 'Rikske', ved bedre end nogen, hvad han taler om. Harry Everts har trods alt næsten 30 års erfaring med at træne unge motocross-kørere. Han forberedte mange talenter til verdenstoppen og har arrangeret motocross-lejre i sit eget land og i Spanien i mange år.











 

Motorisk gen eller mestergen?

Det, der populært beskrives som talent, kan ofte reduceres til 'flair' eller en tilsyneladende lethed, hvormed de bedste, der adskiller sig fra de mindre guder. (påståede) iboende fysiske egenskaber dukker ofte op som en forklaring på toppræstationer. I tilfælde af den høje basketballspiller eller sprinterens kompakte fysik er denne sammenhæng tydelig. I tilfældet med en motoratlet spiller (endnu) flere variable en rolle. At Liam Everts ville være født med det motorcrossgen er selvfølgelig fuldstændig nonsens.

Til gengæld kan det ikke afvises, at Liam blev stimuleret i sport i en tidlig alder, og at han fra en tidlig alder viste talent for balance og koordination. På balancecyklen eller med en mini BMX gjorde "Liamski" alt og turde alt. Uanset om mor eller far var der eller en forbipasserende så ham lege med andre børn på folden. Eller er det bare drivkraften til at føle, at du kan lide at gøre noget, og at du gerne vil blive bedre til det?

"Liam manglede aldrig motivation," er enig Læger uden Grænser-træner Inge. “Vi mærker nogle gange, at vi skal bremse ham for ikke at træne for meget! Især for en ung topatlet er der stadig en søgen efter den balance. Hvis du stadig vokser, og du kombinerer sport på et højt niveau - i Liams tilfælde med en masse rejser på toppen - så er hvile og restitution så meget desto vigtigere." 

Et træningsprogram som udviklet af hans vejledere er naturligvis en vigtig rettesnor.

Alligevel ved Everts Junior også godt, hvad han vil. "Liam selv kom med forslaget sidste år om at etablere et omfattende tre-måneders praktikophold i New Zealand," siger mor Kelly. I efteråret 2017 flyttede lille Everts til den anden side af jorden på egen hånd. Under vingerne af den tidligere toprytter - og ven af ​​huset - Ben Townley, var Liam i stand til at træne perfekt i løbet af vores vinter. Liam gjorde enorme fremskridt, fulgte pligtopfyldende med sine lektioner på afstand og lærte at tale engelsk bedre end den gennemsnitlige belgiske politiker. Skønt med en ægte 'Kiwi'-accent.

Efter sin EM-podie i Tjekkiet har Liam Everts nu også brilleret ved ungdoms-VM.

Skyhøjt tryk

Som en lille dreng modtog Liam fra Michele Rinaldi, den daværende teamchef for Stefan Everts, blev straks tilbudt en rigtig Yamaha-kontrakt. Det var halvt oprigtigt, halvt for sjov. Alligevel gik billedet verden rundt i den specialiserede motorcykelpresse. Bare for at sige, at "Liamski" ikke har vidst andet end at vokse op i rampelyset. Den voksende opmærksomhed fra tilhængere og medier skaber bestemt en særlig dynamik. ”Selv nu er der mange mennesker omkring Liam til nogle konkurrencer, og det er meget travlt, hvor han er på folden. Men mellem heatene tager han billeder med folk eller deler autografer og plakater ud uden besvær.” forklarer Pierre. “For sådan en ung fyr er det hele bare tilføjet de høje sportslige forventninger. Mens andre ville have det svært med den opmærksomhed, virker det for Liam som den mest normale ting i verden!”

At have det sjovt på din motorcykel er også en del af det!

Næste trin på stigen til toppen er skiftet til 125cc. Det betyder, at Everts er nået til den sidste rigtige ungdomskategori. Motorerne er større, kraftigere og hurtigere. Kort sagt et skridt nærmere de maskiner, der bruges i de store præmier. Der er dog ikke tale om at skynde sig. "I Liams alder kan der stadig ske så meget. Vi får lige se, hvordan han kommer igennem vinteren, mens han tilpasser sig den nye motor. Hvis han er klar til det store arbejde i 125cc EM, så er det fint. Hvis det ikke er tilfældet, vil vi indføre et overgangsår med internationale konkurrencer i Tyskland, Holland og Belgien.” 


Sandwich med chokolade


Der er i hvert fald ikke noget at kritisere ved fokus og drive hos den vordende GP-rytter. "Man kan faktisk sige, at Liam lever for sin sport. Han har meget travlt, også når det kommer til hans kost. At se, hvad han spiser, er bogstaveligt talt hverdag for Liam. Efter sin fødselsdag sagde han, at han forkælede sig selv med en chokoladesandwich. Det er Liamski hele vejen igennem.” griner træner Pierre. "For alle de andre teenagere, der er på deres tallerken hver dag, er det for Liam en enestående belønning. Han er så disciplineret."

Hos Motorsport Future har Everts allerede et inspirerende eksempel i den unge balenianer Jago Geerts. I år fik Geerts det absolutte gennembrud i sit første år af verdensmesterskabet i MX2-klassen. Selvom Kemea-Yamaha-løftet kun er et af mange forbilleder. Liam Everts har trods alt været blandt de store mestre fra en tidlig alder.

Sammen med bedstefar Harry Everts

Han behøvede ikke lede langt efter de største. Så snart "Liamski" tilkendegav, at han selv ville køre motocross, gjorde Harry Everts det klart for sit barnebarn, at motocrossryttere er en race fra hinanden. Uanset hvor rart det er at køre, når det går godt, er udholdenhed ikke en mulighed for en motocross-kører, men en moralsk forpligtelse. For alle, der vil på tværs, skal ikke være fjollede. 'Rikske' Everts, født med polio i barndommen og som den ældste af en minefamilie på ni alt andet end bestemt til et liv som mester, gjorde det til sit livsmotto. Sønnen Stefan og barnebarnet Liam deler samme drive. Liam: "Motorproblemer som i Australien, det er også motocross. Alligevel synes jeg, at jeg viste, hvad jeg kan sidste weekend. Jeg vil gerne takke alle, der gjorde det muligt for mig at tage min chance der. Det var også dejligt at have Ben Townley der til sådan en speciel kamp. Under alle omstændigheder vil jeg fortsætte med at arbejde, det er kun begyndelsen.”

Tekst: Tom Jacobs
fotos: Gino Maes, Jack Foley, ADAC Motorsport, Motorsport Future