X

Interview: Mand fra stranden Axel van de Sande

Axel van de Sande er en af ​​Belgiens hurtigste beachracere, og er i øjeblikket i spidsen i det franske beach racing-mesterskab. Grund nok til at aflægge Axel et besøg for en hyggelig snak.    

Axel Siden genindførelsen af ​​Red Bull knockout, kan vi sige, at beach racing har vundet i popularitet, men hvad lægger du mærke til ved det?
Axel van de Sande: ”Ja, takket være Red Bull-knockoutet får vi mere opmærksomhed her i Belgien og Holland, end vi f.eks. får til andre franske strandløb. Normalt bliver vi næsten ikke talt om, og takket være denne konkurrence får vi også lidt opmærksomhed her.”

For ikke så længe siden lykkedes det dig selv at vinde denne konkurrence, hvad kan du sige, der virkelig har ændret sig for dig personligt siden hele tiden imellem?
Aksel: “For mig personligt har ikke meget ændret sig efter at have vundet denne konkurrence. Jeg fik kun én ekstra sponsor. Dette skyldes også, at kampene i Frankrig er adskilt fra Red Bull Knockout, så der tillægges kun lidt betydning for denne kamp i Frankrig. Selvom jeg allerede har formået at opnå nogle fantastiske præstationer i Frankrig, som også har skabt en vis berømmelse.”

Du skiftede også fra Yamaha til Kawasaki for denne sæson, hvordan gik dette skifte for dig?
 Aksel: "Godt! Det er selvfølgelig en ny udfordring for mig, men indtil videre er jeg meget tilfreds med, at jeg har taget dette skridt. Jeg får nu også den nødvendige støtte fra Kawasaki, og jeg er særligt glad for håndteringen af ​​motorcyklen. Vi gør stadig meget selv, men det hjælper at være en del af et team. For eksempel begyndte vi også at teste sammen som et hold, og jeg har Kawasaki-mekanikere til at hjælpe mig til konkurrencer. I min Yamaha-periode var det hele lidt mere begrænset, så i sig selv er dette skift til Kawasaki bestemt et skridt fremad.”

"strandvæddeløb er i øjeblikket kun en hobby"

 Så du er også en del af Livia Lancelots Team One One-hold i denne sæson, hvordan kan du lide det inden for det hold?
 Aksel: ”Faktisk er det primært min far, der har kontakt til dem. Dette involverer normalt at arrangere de dele, vi har brug for her. Desuden har jeg ikke rigtig meget kontakt med holdet, bortset fra selvfølgelig med personen fra Kawasaki Frankrig, som klargør mine cykler. Jeg har faktisk mere kontakt til Kawasaki selv angående udviklingen af ​​motorerne. Så jeg vil bestemt ikke slå holdet. Også fordi deres værksted ligger helt i Sydfrankrig på den spanske grænse, men vi er altid mere end velkomne der.”

Kunne du tænke dig at træne/bo i disse områder selv en dag?
Aksel: ”Foreløbig ser jeg det egentlig ikke som en hobby, for strandløb er lige nu bare en hobby for mig. Så det er bestemt ikke et problem foreløbig, selvom det selvfølgelig ville være rart, hvis jeg kunne træne der oftere. Vejret er også ofte bedre der, så det er altid en bonus (griner).

Tror du faktisk, at du nogensinde kan begynde at køre strandrace professionelt på fuld tid?
Aksel: “Det tror jeg ærlig talt ikke. I dag er der meget mindre overalt, når det kommer til sponsorering. Jeg tror derfor, at det i øjeblikket ikke længere er muligt at blive en fuldt professionel beachracer.”

"Denne nyhed kom som en overraskelse for mig"

Livia skal selv deltage i World Cup med Honda næste MX-sæson som team manager. Hvad betyder det egentlig for dig og din plads i teamet?
 Aksel: “Denne nyhed kom som lidt af en overraskelse for mig, men Kawasaki vil fortsætte dette projekt uden Livia. Ingen andre vil blive rekrutteret til at fungere som mellemmand mellem mig og Kawasaki Frankrig. Fremover skal vi ikke længere arrangere alt via holdet, men direkte med Kawasaki Frankrig. Så i sig selv er der ikke meget, der har ændret sig for mig.”

Hvordan går din første sæson med Kawasaki i øjeblikket?
Aksel:”Jeg har faktisk haft en ret svær sæson indtil videre. Det lykkedes mig at blive nummer to i sæsonens første løb, men under det andet løb skulle jeg håndtere tekniske problemer med min motor og affjedring. Det lykkedes mig så at nå i mål på en femteplads. Men heldet var heller ikke helt på min side i de efterfølgende kampe. For eksempel var jeg tidligere blevet opereret i armen til de næste to kampe, hvilket betød, at jeg måtte udstå ekstra hårde tider i disse to kampe. Ledningerne fra operationen var kun lige blevet fjernet, hvilket stadig gav en del ubehag på motorcyklen. Det lykkedes mig så at få en ottende og tredje plads, hvilket gjorde det muligt for mig at bevare føringen i mesterskabet. Så det kan jeg i sig selv stadig være tilfreds med.”

Hvordan kom du egentlig ind i strandløb?
Aksel: “Da jeg var yngre red jeg først EM, ADAC og Belgisk Mesterskab, men det stod hurtigt klart for mig, at EM lige var et skridt for højt. Jeg var kun lige i stand til at kvalificere mig, især på de hårde overflader havde jeg det ofte svært. Jeg havde det allerede bedre i sandet, og da jeg har arbejdet med den samme træner som Adrien van Beveren i hele min karriere, rådede de mig til at prøve en strandcross. Fra da af fokuserede jeg primært på det. I sidste ende er jeg meget tilfreds med, at jeg tog det skridt."

“Vi kunne godt tænke os at køre til Lommel igen”

 Hvad er det præcist, der gør strandløb så attraktivt for dig?
 Aksel: “Jeg nyder virkelig at ride i sandet alligevel. Jeg kan også godt lide, at man skal lave brændstofstop og lignende. Desuden tiltaler stemningen mig enormt meget, for den er meget anderledes i forhold til et normalt motocrossløb. Presset er også meget mindre for mig. I den periode, hvor jeg stadig kørte ved EM, rejste vi til alle hjørner af Europa. Der følte jeg altid presset for i det mindste at kvalificere mig. Nu er det egentlig bare en hobby, og jeg prøver bare at få det bedste ud af det hver weekend.”

Så vi vil for eksempel aldrig se dig i starten af ​​en praktiserende læge?
Aksel: ”Måske sker det igen en dag, for vi kunne godt tænke os at køre til Lommel igen. Selvom det ikke er fastlagt endnu, men sig aldrig aldrig.” 

Hvilke egenskaber synes du, en god strandracer skal have?
Aksel: “Din kondition er særlig vigtig. Løbene er også meget længere end almindelige motocrossløb, så du skal have god udholdenhed. Det er også vigtigt, at du har et godt hold bag dig, så pitstoppet og lignende kan køre gnidningsfrit. Der er meget involveret, for ved hver kamp har jeg brug for omkring 5 personer til at hjælpe mig. Og det er selvfølgelig også en fordel at kunne køre godt i sandet (griner).

"Hvis jeg nogensinde får de tilbud, vil jeg måske tage imod dem"

Hvad er de største forskelle mellem din racermotorcykel og en almindelig snavscykel?
Aksel: “En almindelig 450cc maskine er stærk nok, selvom den selvfølgelig skal køre problemfrit. Gearkassen er modificeret med længere gear for at generere en højere tophastighed. Vi kører også med en længere svingarm, så motoren reagerer mere støjsvagt på dybe huller. Bortset fra det har vi bare en større benzintank. Bortset fra det er der faktisk ikke ændret meget på motoren. Vores blokke bliver stadig tunet lidt, men på en meget sikker måde. Det er jo meningen, at man skal nå i mål efter 3 timer, så det er vi lidt forsigtige med.”

 Ser du nogensinde dig selv flytte til andre grene af denne sport, såsom enduro eller rallykørsel?
Aksel: ”Det kunne jeg godt tænke mig at gøre, men det er også ekstremt dyrt. F.eks. Rally koster simpelthen mange penge, og når jeg hører historierne fra Adrien (Van Beveren), er der mange yderligere risici involveret. Hvis jeg nogensinde får de tilbud, vil jeg måske tage imod dem, men i øjeblikket har jeg det bare godt med det, jeg laver."

Til sidst, hvad kan vi ønske dig i år?
Aksel: “Jeg håber, jeg kan vinde Le Touquet i år! Det er simpelthen årets vigtigste konkurrence, så hvis jeg kunne vinde den foran næsten 400.000 tilskuere, ville det være meget rart!”

 

Tekst og fotos: Dieter Jans