X

Interview med Freek van der Vlist (Creymert Racing)

Kun resultatet tæller, og du er kun så god som din sidste kamp. Nogle gange vil det dog være nyttigt at placere en stjerne ved siden af ​​et resultat. Det gør vi for Freek van der Vlist. I Valkenswaard viste Creymert Racing-rytteren top-10 fart, men han måtte også håndtere en masse uheld. Den 21-årige rytter fra Apeldoorn har allerede i denne sæson opnået succes med ONK-sejre i Axel og Mill. Det er godt og vel, men Van Der Vlist har helt klart mere at byde på!

Et hollandsk toptalent. Freek kørte rundt med det mærke i lang tid. I 2013 red han til Open Dutch titel i 125cc, han vandt EM-runden i Assen og blev 6.de i EMX125-finalen. Efter Kemea Reytec VdLaar Yamaha Team flyttede han til HSF Logistics. I sit første år på EMX250 sluttede han som nummer 12 i slutstillingen, i 2015 gjorde han en plads bedre og kom på podiet i Assen. Sidste år, hvor han sluttede på en 26. plads i MX2 verdensmesterskabet, bragte ikke det, han forventede, og så 2017 er et sandhedens år...

Hvordan ser du tilbage på Valkenswaard GP?
Freek van der Vlist: ”Når jeg ser på hele weekenden, var jeg bestemt ikke tilfreds, selvom farten var god. Jeg klarede mig godt i alle sessioner: 9. i den frie træning, 13. i timet træning og 4. under Warmup søndag. I kvalifikationsheatet missede jeg min start på grund af trommespil, så jeg endte kun på en 26. plads. I den første moto faldt jeg to gange uden min egen skyld. Hver gang var der en rytter foran mig, som styrtede, og som jeg ikke længere kunne undgå. Første gang tabte jeg mindst tredive sekunder, men jeg var i stand til at komme ind i pointene igen, og så med tre omgange tilbage styrtede nogen igen lige foran mig. Virkelig sur. I den anden moto havde jeg en meget dårlig start igen. Jeg kom tilbage til 15. pladsen, men mine omgangstider var omkring 9. til 10. pladsen. Så for mig var det en skuffende weekend.”

Omkamp i Kegums i næste uge så?
van der Vlist: "Hvert år er meget anderledes i Letland. Nogle gange er det ret højt og mærkeligt. Nogle gange er banen meget sandet og smuk. Så bare vent og se."

Dette var din tredje GP, fordi du tidligere kørte i Trentino og Indonesien
van der Vlist: “Det er rigtigt, jeg kunne deltage i Indonesien, fordi vi godt kunne kombinere det med Shanas (red. Freeks søster) første WMX-konkurrence. Materialet gik der sammen, hvilket gjorde det økonomisk muligt.”

Valkenswaards tempo var ingen overraskelse for nogen, der havde set det tidligere på sæsonen. Går det godt i sig selv?
van der Vlist:
“De sejre som i Axel og Mill er fine, men det er ikke det niveau, hvor jeg skal bevise mig selv. Men de første Dutch Masters i Oss var heller ikke dårlige. Jeg kom tilbage to gange efter en dårlig start. I Harfsen var jeg syg, men jeg blev nummer fem i andet heat. Der viste jeg, at jeg kunne klare farten fra Brian Bogers og de drenge i de første femten minutter. Hastighedsmæssigt er det bestemt ikke dårligt, men alle brikkerne i puslespillet skal passe sammen. Forhåbentlig får vi et godt resultat igen.”

Hvor skal en god Freek van der Vlist ende?
van der Vlist: "Jeg tror, ​​jeg hører til omkring 12 lige nude, 13de placere. For at opnå dette skal alle brikkerne i puslespillet falde sammen. Forhåbentlig kan jeg have et par outliers i top 10 inden årets udgang."

Under alle omstændigheder ser det ud til, at din cykel som tilskuer også er konkurrencedygtig.
van der Vlist: ”Vi gør det godt for hinanden. Holdet gør deres allerbedste, og motoren er bestemt ikke dårlig, men vi skal stadig arbejde på starten. Vi mangler lidt motorik. Nu bliver forskellen med at starte i de praktiserende læger på en metalplade endnu større. Der plejede at være hjulspin i sandet, men nu har man selvfølgelig straks fat der. Vi er stadig ved at finde ud af, hvad den rigtige indstilling er, for hvis du ikke er der i starten, er chancen for et rigtig godt resultat tabt.”

Du er ikke rigtig fan af det nye startsystem?
van der Vlist:
"Alligevel. Imidlertid har fabriksteams meget flere ressourcer til at tilpasse sig og arbejde på det. Desuden har disse fabriksmotorer også meget mere kraft. Før i tiden var fordelen ret begrænset af det hjulspin i sandet, og nu har du altid greb! Dette gør forskellen med min eller andre B-holds cykel større. Det er en ulempe i vores tilfælde.”

I mindre teams er der ikke kun færre muligheder for udvikling, chaufførerne er også mere afhængige af sig selv. Er det også tilfældet for dig?
van der Vlist:
”I princippet arbejder jeg fuld tid på cross country, men jeg har for eksempel ikke en uddannelsestekniker. Som følge heraf skal jeg selv vedligeholde mine motorcykler. Det vil tage ret lang tid. Jeg forsøger at arbejde i vintermånederne, for ellers er det ikke økonomisk muligt. Udover væddeløb skal jeg stadig arrangere en del selv.”

Hvis du selv arbejder meget på motoren, forstår du også bedre, hvad der sker. Det er positivt igen.
van der Vlist: ”Jeg er sikker på, at jeg klarer mig bedre end gennemsnittet med hensyn til justeringer og sådan. Selvom følelsen, for eksempel med affjedringen, ikke er så god, finder jeg hurtigt ud af, hvilken vej vi skal gå. Nogle gange kommer den viden også til nytte i et kapløb om at komme i mål, mens en anden ville forlade løbet. Men på det højeste niveau, hvor jeg er nu, er det ikke altid en fordel. De lader ikke nogen, der ikke kan gøre det selv, men jeg kan tilfældigvis arbejde på min egen motor.”

Mange mennesker ser dig som en typisk hollandsk sandrytter, ikke?
van der Vlist: “Jeg har bestemt gjort fremskridt på hårde spor. Selvom jeg i sidste ende altid vil forblive en sandrytter. Det er jeg vokset op med, og jeg begyndte først at køre på hårde baner i en sen alder. Hvis jeg rider meget hårdt, bliver det bedre og bedre. Men hvis jeg skal til den hårde overflade efter lang tid i sandet, har jeg stadig svært ved det.”

Du og din søster er ret populære. Du har en del tilhængere, har du en forklaring på det?
van der Vlist
: "Ikke rigtig. Apeldoorn er ret rart tværsindet og der er så sandelig nogle mennesker, der følger os. Jeg ved ikke hvorfor det sker, men det er selvfølgelig sjovt!”

Det er ret specielt at deltage i motocross på højeste niveau med sin søster?
van der Vlist:
“Det i sig selv er selvfølgelig fantastisk! Det er svært økonomisk for mine forældre. Som barn ville den ene af jer gå til fodbold, og den anden ville gå på tværs, det er selvfølgelig ikke en god ting. Jeg kan virkelig godt lide, når Shana gør det godt. Shana har heller endnu ikke vist, hvad hun egentlig kan. Jeg er stolt af, at vi som familie er nået så langt i denne sport. Vi er ikke godt stillet økonomisk eller noget, men jeg er stolt af, at vi altid får mest muligt ud af os selv.”

Faktisk handler det nu også om at sætte Freek van der Vlist på landkortet i de praktiserende læger.
van der Vlist: ”Ja, det er nu lidt af et sandhedsår for mig selv, så at sige. For mig er det ikke et bundløst hul, man smider penge i hvert år. Jeg vil bare præstere godt, så vi kan gøre det endnu bedre næste år. Så tænker jeg på alle områder: i forhold til motoren, økonomisk, you name it. Jeg håber selvfølgelig at få et tilbud fra et tophold om at vise mig frem der hurtigst muligt.”

Giver det ekstra pres, velvidende at dine forældre har lagt al deres tid, energi og mange penge i din sport?

van der Vlist: “Jeg føler ikke rigtig, at det er som et pres, det er bare tid til at præstere nu. Det tror jeg også. Jeg har lige haft to år, som jeg er utilfreds med. Uanset årsagerne. Det er bare tid til at vise, hvem jeg virkelig er, og hvad jeg virkelig kan. Jeg har en masse motivation, jeg ved, at jeg er fit, og samtidig forsøger jeg at tage skridt på de områder, hvor jeg ikke er stor.”

Vi ønsker dig al mulig succes med dette, tak for interviewet!
van der Vlist: "Det bliver fint, du er velkommen!"

fotos: Eric Laurijssen (portrætter), Huub Munsters