X

Test Michelin Starcross 5: Den nye generation af MX-dæk

Michelin præsenterede for nylig deres nye udvalg af cross- og crossdæk. Den franske dækproducent er overbevist om, at de med deres Starcross 5-serie vil kunne sætte deres præg på det allerede ret konkurrenceprægede dækmarked. Det skyldes hovedsageligt at kunne tilbyde både de mest krævende ryttere og amatører et dæk, der er super ydende og tilpasset alle forhold.

Starcross 5 kommer i 4 versioner (Hard, Medium, Soft og Sand) og i ikke færre end 21 størrelser. Så det er svært ikke at finde dit band i denne brede vifte. Det vigtigste ved Starcross 5-serien er den unikke karkasse udviklet af R&D-afdelingen for det franske mærke. Fremstillet af materialer med højere densitet, der er endnu stærkere end tidligere generationer af Starcross, er den nye karkasse også lettere end før (300g til 700g for bagdækkene og 150g - 200g for fordækkene), hvilket gør det muligt med imponerende egenskaber og ydeevne: bedre trækkraft plus en mere lineær respons i sving, evnen til at køre ved højere tryk uden at miste vejgreb og komfort, nemmere montering osv. Det er det, Michelin garanterer os!

Designet af knopperne, der er brugt på de forskellige versioner af Starcross, er også resultatet af en dybdegående undersøgelse foretaget af ingeniørerne. De er designet til at maksimere jordkontakten for optimal trækkraft og smidighed, selv under de mest ekstreme forhold.

De mellemstore og bløde modeller er udviklet til at tilbyde en bred vifte af anvendelser og er derfor ekstremt alsidige. Hvordan kan du bedre reagere på mange bilisters krav ved at tilbyde et alsidigt dæk, der leverer god ydeevne på næsten alle overflader. I langrend, en disciplin, hvor Michelin også investerer meget energi, er dette et must, fordi overfladen hele tiden er anderledes. Vi skifter fra stenede stier til sandede kredsløb eller en sti i skoven. I et motocrossløb kan banen selvfølgelig også forvandle sig fra en mudret bane til en hård overflade, der tærer på gummiet.
Hovedmålet med udviklingen af ​​Starcross 5-serien var, at Michelin kunne tilbyde en bred anvendelsesbase og samtidig bevare produktets holdbarhed.

Et lovende dæk på papiret, vi kunne ikke vente med at teste dette i virkeligheden på motorcyklen. Og et langrendsløb virkede som den ideelle mulighed for at sætte de nye Michelins igennem. Specialist i denne disciplin Thierry Klutz, der blandt andet vandt årets 12 timers La Chinelle, har mange års erfaring inden for dæk og forekom os at være den perfekte person til at udføre testen. Til de første to tests monterede Klutz Michelin Starcross 5 soft 90/100-21 foran og 120/90-18 bagtil på sin KTM 450EXC. Disse to 4-timers test køres på varierende underlag. Vi startede på et pløjet stykke jord, inden vi gik gennem skoven til en sektion med flade sten og sluttede af på en superhurtig strækning, hvor overfladen beskrives som 'betonhård'.

"Før jeg startede, lagde jeg mærke til, at det fleksible gummi gjorde det meget nemmere at tilpasse dækkene med skummet," siger Klutz. “Jeg blev overrasket, mens jeg kørte, over grebet og trækkraften af ​​bagdækket under både bremsning og acceleration. Især i den anden test, velvidende at jeg allerede havde kørt en test med dækket. Fordækket overraskede mig heller aldrig på en negativ måde. Vejgrebet forblev overraskende godt, og jeg blev aldrig overrasket, både på hårdt og blødere underlag forblev jeg i fuld kontrol hele turen. Dette dæk var fantastisk under alle forhold."

Det er præstationer, som Michelin har lovet os, og også bekræftet af en pilot på højt niveau som Klutz. Men kan denne ydeevne bevares, eller vil det føre til hurtigere slid?

"Holdbarheden af ​​et dæk er noget, som jeg lægger stor vægt på," fortsætter Klutz. “ I et langt forsøg er det normalt meget vigtigt at finde den rette konsensus mellem holdbarhed og angreb. Med den nye Starcross 5 er det mindste man kan sige om dækkene, at de lever op til forventningerne. Efter ca. 4 timers løb var begge dæk stadig i god stand til at starte den næste test, fordi ikke en eneste pig var revet af. Disse knopper viste selvfølgelig noget slid og var en smule mere afrundede, men i denne tilstand er de stadig mere end tilfredsstillende for de fleste piloter.”

Holdbarheden gælder derfor også for disse dæk, på trods af brugen af ​​de “Soft” dæk. ”Det er virkelig meget positivt, for jeg må indrømme, at det havde jeg ikke forventet, da jeg så det 'åbne' design af knopperne. Efter 4 timer så dækket stadig rigtig godt ud. Fordækket så stadig ud som nyt, og piggene var knapt afrundede,” afsluttede en begejstret Klutz.

StarCross5-serien er nu tilgængelig hos din forhandler. Så tøv ikke med at opdage denne nye generation af crossdæk!