X

Omfattende forpremiere på ungdoms-EM 65 & 85cc i Emmen

4 og 5 april har været markeret med fluorescerende lys i min kalender i et stykke tid. Den internationale sæson for ungdomsryttere starter endelig igen. Efter to ONK'er og et belgisk mesterskab er det nu tid til åbningsrunden af EM 65 & 85cc. Denne konkurrence vil finde sted på de meget tunge kredsen i Emmen og er umiddelbart ideel for lavlænderne. Men hvem kan vi forvente i Emmen? Heldigvis fik vi hjælp af et gennemtænkt pressesæt, udarbejdet af vores kollega fra KEMCO Sports PR.

Ordforklaring:
Inden vi begynder at identificere favoritterne, lad os først kaste lidt lys over, hvordan dette europæiske ungdomsmesterskab fungerer. For at spare rejseomkostninger er Europa opdelt i 65 regioner for 85 og 4cc piloterne. nord Vest, Nordøst, Sydvest, Sydøst. Belgien, Holland, Tyskland, Danmark og så videre er i den nordvestlige region. Det bedste 10 pr. region, per klasse er kvalificeret til finalen, der afholdes i år i løbet af GP i Letland efterår. I dette ene løb på en meget hård GP-bane og foran omkring 30 tilskuere vil disse unge drenge kæmpe om EM-titlen.
65cc-rytterne kan køre op til en maksimal alder på 12 år (fylder 12 år i år), og for 85cc'erne er dette 14 år. 65cc-rytterne skal gennemføre to sæt af 12 minutter + 2 omgange, og 85cc-piloterne skal have fuld gas i 20 minutter + 2 omgange.

Belgierne:
Enhver, der ikke længere ser en fremtid i Belgien, synes jeg, fik lidt for meget mudder i øjnene sidste weekend. I 65cc-klassen ser vi fire belgiere til start; Loman Castieau, Lars Ver Boven, Liam Everts og Yoran Moens. Lars Ver Boven er den eneste med international erfaring, fra junior-VM i Lierneux sidste år.
I 85cc-klassen ser vi seks belgiere på startlisten; Glenn Bielen, Emilio Vannieuwenhuyze, Tallon Verhelst, Chiel Vanhaeren, Storm Steensels og Ugo Moors. Enhver, der var opmærksom i Moerbeke-Waas, vil helt sikkert genkende nogle af disse navne!

Forventninger:
Med unge mennesker skal man altid være forsigtig med forventninger, det er stadig en hobby og at lægge for meget pres i så ung en alder er aldrig godt. Alligevel vil Liam Everts blive overvåget af alle. Sønnen til den bedste motocross-racer, der nogensinde har levet, vil deltage i internationalt løb og vil uden tvivl blive fulgt af mange. Men Tallon Verhelst, Glenn Bielen og Chiel Vanhaeren kan også have et lille pres. Verhelst takket være hans dominerende præstation i Moerbeke og Bielen med Vanhaeren har også vist, at de er hurtige + de er sidste år 85cc ryttere ifølge europæiske standarder.

Udlændinge:
Hvad skal vi forvente af udlændinge? For at være ærlig er det selv for mig lidt spild af penge, når det kommer til 65cc-klassen. Det belgiske forbund har for eksempel ikke en 65cc-klasse, og der er heller ikke meget at læse om disse konkurrencer i andre lande. Hvad jeg kan sige er, at hollænderen Jens Walvoort gjorde indtryk på mig under sæsonens første RES Axel klubcross, den legende stil, konsistensen og modet var der bare. Og hans landsmand Kay Karssemakers var allerede imponerende under supercrossen i Goes. Så glæd dig til disse to herrer i "deres egen" sandkasse.
85cc-klassen er en helt anden historie. Sidste år hævdede Jago Geerts den europæiske titel i Finland på en meget dominerende måde. Det gjorde han et par uger efter, at han vandt ONK 85cc titlen. Så det ser ud til, at ONK'erne er et godt mål for denne klasse. For at holde det kort satser jeg mine penge på følgende ryttere; hollænderne Rick Elzinga, Raivo Dankers, Loeka Thonis og danskerne Mikkel Haarup og Bastian Boegh Damm.

Fed fakta
Tim Gajser, Davy Pootjes og Brian Hsu (alle 3 fabrikspiloter) har vundet den europæiske 65cc titel. Gajser i '07, Pootjes året efter og Hsu tog sin titel i '10.
Christophe Pourcel, Marvin Musquin, Alessandro Lupino, Jeffrey Herlings, Tim Gajser, Brian Bogers og Davy Pootjes har alle også en EM-titel på 85cc.
I 2011 vandt den nuværende KTM-fabrikspilot Jorge Prado Garcia både EM- og verdensmesterskabstitlerne i 65cc-klassen.
Det gjorde Alessandro Lupino i 85cc-klassen i 2006. I 2008 var det Jeffrey Herlings, der kørte alle hjem ved begge mesterskaber.
Og en anden KTM-fabrikspilot, Conrad Mewse, demonstrerede dette trick i 2013.

Tekst & foto: Frederik Van Eeckhoven