X

Jan Lauryssen: "Oplev løb igen"

For Jan Lauryssen var 2010 forandringens år. Efter flere års forsøg på at slå igennem på internationalt plan, ændrede Lauryssen mening. Køreren fra Brecht valgte en ny start i amatørmotocross. I sit første år i VBM vandt han straks titlen ved Inters MX1 og genopdagede fornøjelsen ved at køre.

“Oprindeligt skulle jeg kombinere VBM med kampagner i det belgiske mesterskab og ONK MX1. Men det nåede faktisk aldrig til det punkt. I marts kørte jeg første runde af ONK MX1 i Mill, men det lykkedes ikke. Faktisk kravlede jeg næsten rundt i kredsløbet. Den dag fik jeg ingen point. Et par uger senere prøvede jeg det igen i Halle. Jeg havde dog et hårdt fald der, og så gav jeg op på ONK. Fra da af koncentrerede jeg mig udelukkende om VBM.

“Skiftet til VBM krævede en justering. Du har måske allerede et par års international erfaring, du skal faktisk starte forfra. Man kører meget på marker og majsmarker, og det er en helt anden type kredsløb. Du skal kunne dreje så kort som muligt i svingene, ellers mister du meter. Men samtidig skal man også holde øje med bremserne. Jeg havde allerede kørt på den slags kredsløb på VLM i min ungdom. Alligevel tog det et par uger, før jeg fandt vej igen.”

“I begyndelsen af ​​sæsonen var Filip Van Dijck bestemt den mest formidable modstander for mig. Han kan håndtere disse typer kredsløb som ingen anden. Filip stoppede dog midt i sæsonen. Fra da af var det primært Mike Vanderstraeten, der sørgede for modstand. Der var også et par perler blandt VBM-kredsløbene. Personligt kunne jeg godt lide Warsage det smukkeste kredsløb som vi besøgte i år, i hvert fald sidste år. En hård og hurtig bane, med mange højdeændringer. Ikke lige den slags kredsløb, du ville forvente i VBM. En hel del af mine kolleger hadede det. Jeg syntes dog, det var fantastisk."

“Mange amatører ønsker stadig at deltage i de belgiske mesterskaber, men det gør jeg ikke. For at være ærlig har jeg ikke lyst til at konkurrere om en 10'er længeree placere. I hvert fald hvis du ikke bliver fordoblet. De store kryds er et afsluttet kapitel for mig, selvom jeg stadig gerne vil deltage på Keiheuvel. Det er rart at være tilbage på podiet og vinde. Derfor er jeg så glad for, at jeg straks blev mester i år. Det er måske "kun" i VBM'en, men det generer mig ikke rigtig. Efter tre sæsoner med mest elendighed nyder jeg at køre løb for første gang i lang tid. Og i sidste ende er det det, det handler om i mit tilfælde.”

"I år forblev jeg skadesfri for første gang i lang tid. Det giver også en god følelse, især hvis du har været i gips i flere måneder i andre sæsoner. Alligevel måtte jeg under kniven i år, selvom det bare var for at skylle mit knæ. Resultatet af en tidligere skade, men jeg måtte gå glip af pinseklassikeren i Moresnet på grund af det. Den tidligere GP-rytter Werner Dewit er min træner. Han tager altid til langrend. Ikke svært faktisk, fordi Werner er min kærestes stedfar. Fordi han nogle gange virkede kede sig, insisterede jeg på, at han også tog en tilladelse fra VBM-Inters. Selvom han ikke længere kører hver søndag. Jeg ved ikke, om han stadig vil være der næste år. Werner arbejder nu for Negaan JM Racing-teamet og skal nok gå meget til de praktiserende læger.”

”Hvis Werner ikke selv kørte, ville han nogle gange pege på en bestemt linje eller et særligt spor her eller der på banen. Utroligt som han har øje for det. Hvis han kørte med, havde jeg min egen taktik (griner). Så lod jeg ham starte forrest og fulgte ham en omgang for at studere hans replikker. Så gik jeg lige forbi ham.”

"Alt forbliver det samme til næste år. Jeg bliver hos LEHU-holdet og på en Suzuki RM-Z 450. Jeg havde faktisk planlagt at køre VBM-mesterskabet på egen hånd i år, men holdet ville have mig der. Alligevel har jeg stadig mine egne sponsorer. På den måde yder Motorhandel Verheyen også sit bidrag. Fysisk træning er fortsat vigtig, selv på amatørniveau. Du kan gøre en forskel med det. Jeg har trænet til næste sæson i fem uger nu. Fordi jeg arbejder i min fars virksomhed, kan jeg godt arrangere det hele. På grund af operationen i mit knæ er det udelukket at gå langt for mig. Min fysiske forberedelse består hovedsageligt af svømning og cykling. For eksempel kørte jeg sidste weekend en cykelcross for amatører. Næste søndag skal jeg formentlig til start på cyclocrossen for motocross-kørere i Tildonk sammen med min bror Geert.”

"Næste år sigter jeg efter VBM-titlen igen. VBM-formlen vil undergå nogle ændringer. Sådan vil vi køre med transpondere. Derudover går vi fra to til tre serier. Det synes jeg er et godt skridt, det gør dagen mere fyldt, og det er en ekstra mulighed for at tjene præmiepenge. Jeg hørte også, at næste år ville hver kamp tælle for mesterskabet. For at være ærlig, tror jeg, det er en mindre positiv drejning."

Kreditfotos: CDS, fotografisk kunst